Vloerverwarming

Vloerverwarming is in steeds meer huizen te vinden. Hierbij komt vaak de vraag kijken welke vloer is hier geschikt voor? In principe kunnen bijna alle vloeren over vloerverwarming heen. Houdt er wel rekening mee dat de vloer vaak op een andere wijze gelegd moet worden.

Mogelijkheden

De meest geschikte vloeren voor vloerverwarming zijn PVC vloeren en tegel vloeren. Tegels geleiden de warmte waardoor ze uitermate geschikt zijn voor vloerverwarming. PVC is uitermate geschikt voor vloerverwarming omdat ze enorm dun zijn, hierdoor kan de warmte er gemakkelijk door! Houdt er wel rekening mee dat het hierbij om de PVC lijm versie gaat.

Voor click PVC en laminaat geldt dat ze beide geschikt zijn mits er gebruik wordt gemaakt van een vloerverwarmingsgeschikte ondervloer.

De mogelijkheden om een houten vloer te plaatsen op vloerverwarming zijn enorm. Natuurlijk zijn er een aantal uitzonderingen zoals massieve planken en bepaalde houtsoorten die door hun werkingsgevoeligheid niet geschikt zijn. Het merendeel van onze vloeren kan echter geplaatst worden op vloerverwarming, ook als dit de hoofdverwarming is. Houdt er wel rekening mee dat de vloer volledig verlijmd moet worden, om werking tegen te gaan. Parket en vloerverwarming gaan perfect samen, maar hout blijft natuurlijk wel een natuurproduct dat gevoelig is voor schommelingen in de luchtvochtigheid en temperatuur. Daarom zullen wij bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen en dient u zich aan bepaalde voorschriften te houden. Deze voorschriften kunt u bij ons opvragen.

Vinyl en tapijt zijn beide ook mogelijkheden om over vloerverwarming te plaatsen. Houdt hierbij wel rekening dat het volledig verlijmen hiervan het beste is. Dat houdt in bij vinyl dat er eerst geëgaliseerd moet worden.

Opstookprotocol

Eén van de voorwaarden is het opstookprotocol uitvoeren voor dat de vloer er in komt. Dit is alleen nodig wanneer er een nieuwe vloerverwarming is geplaatst. Dit opstookprotocol neemt minimaal 14 dagen in beslag en kan pas uitgevoerd worden na het plaatsen van de afwerkvloer. Hierbij wordt de temperatuur eerst langzaam opgebouwd en daarna langzaam afgebouwd. Dit is om krimp en rek scheuren te voorkomen. Het is dus raadzaam om tijdig advies te vragen en niet te laat te beginnen met het plannen van de werkzaamheden.

Voor hout en tegels geldt dat het opstookprotocol nogmaals uitgevoerd moet worden nadat de vloer is geplaatst. Dit omdat hout en tegels langzaam moeten wennen aan de temperatuur verschillen om problemen te voorkomen.