Hout werkt altijd. Om dit tot een minimum te beperken is het goed om  voor een geschikt klimaat te zorgen.

Relatieve luchtvochtigheid
Lucht bevat altijd waterdamp. De hoeveelheid wordt aangegeven in grammen per m3 lucht. De maximale hoeveelheid die 1 m3 lucht kan bevatten is sterk afhankelijk van de temperatuur van de lucht, vandaar de term “relatief”. Hoe warmer de lucht, hoe meer grammen water deze lucht kan opnemen. Een relatieve luchtvochtigheid tussen de 55 en 65% is een goed gemiddelde. Niet alleen de vloer voelt zich prettig bij dit percentage. Ook uzelf, meubels en huisdieren zijn erbij gebaat.

Lucht ontvochtigen
In de zomer bevat de buitenlucht vaak veel vocht. Dit vocht wordt ook opgenomen door uw houten vloer en laminaat. Hierdoor kan de vloer uitzetten en wanneer er op dat moment onvoldoende ruimte is om uit te zetten kan de vloer plaatselijk bol komen te staan. Dit is te verhelpen door de vloer op die plek meer ruimte te geven waardoor de vloer weer vlak gaat liggen. Beter is het om te voorkomen dat de relatieve luchtvochtigheid te hoog wordt door voldoende te ventileren. Ook zijn er speciale luchtontvochteraars die het vocht uit de lucht halen. Met een hygrometer kunt u bekijken of de relatieve luchtvochtigheid op peil is.

Te droog
In de winter bevat de buitenlucht weinig vocht, zeker als het vriest. In combinatie met verwarming daalt de relatieve luchtvochtigheid dan behoorlijk. Dit betekent dat er vocht uit uw vloer getrokken wordt waardoor deze kan gaan krimpen. Er kunnen dan naden ontstaan tussen de vloerdelen. In extreme gevallen kan de vloer gaan scheuren. Het is belangrijk om in deze periode vocht toe te voegen. Hiervoor kunt u een luchtbevochtiger gebruiken.

Advies
Wilt u weten wat het beste is voor uw vloer, vraag dan ons advies. Wij kunnen met u de mogelijkheden bespreken om bij u thuis de relatieve luchtvochtigheid op peil te houden.