klimaatbeheersing

In de meeste gevallen heeft u te maken met werking van de vloer, om dit tot een minimum te beperken is het goed om voor een geschikt klimaat te zorgen. Met name bij houten vloeren kunnen er problemen optreden wanneer de luchtvochtigheid niet in orde is.

relatieve luchtvochtigheid

Lucht bevat altijd waterdamp. De hoeveelheid wordt aangegeven in grammen per m3 lucht. De maximale hoeveelheid die 1 m3 lucht kan bevatten is sterk afhankelijk van de temperatuur van de lucht, vandaar de term “relatief”. Hoe warmer de lucht, hoe meer grammen water deze lucht kan opnemen. Een relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 60% is een goed gemiddelde. Niet alleen de vloer voelt zich prettig bij dit percentage. Ook uzelf, meubels en huisdieren zijn erbij gebaat. Om de luchtvochtigheid te meten kunt u gebruik maken van een hygrometer. Wij raden met name bij houten vloeren sterk aan om een hygrometer aan te schaffen. Op de afbeelding hiernaast ziet u een foto van de hygrometer die wij aanbieden.

thermohygrometer

lucht ontvochtigen

In de zomer bevat de buitenlucht vaak veel vocht. Dit vocht wordt ook opgenomen door uw houten vloer en laminaat. Hierdoor kan de vloer uitzetten en wanneer er op dat moment onvoldoende ruimte is om uit te zetten kan de vloer plaatselijk bol komen te staan. Dit is te verhelpen door de vloer op die plek meer ruimte te geven waardoor de vloer weer vlak gaat liggen. Beter is het om te voorkomen dat de relatieve luchtvochtigheid te hoog wordt door voldoende te ventileren. Ook zijn er speciale luchtontvochteraars die het vocht uit de lucht halen. Met een hygrometer kunt u bekijken of de relatieve luchtvochtigheid op peil is.

lucht bevochtigen

In de winter bevat de buitenlucht weinig vocht, zeker als het vriest. In combinatie met verwarming daalt de relatieve luchtvochtigheid dan behoorlijk. Dit betekent dat er vocht uit uw vloer getrokken wordt waardoor deze kan gaan krimpen. Er kunnen dan naden ontstaan tussen de vloerdelen. In extreme gevallen kan de vloer gaan scheuren. Het is belangrijk om in deze periode vocht toe te voegen. Hiervoor kunt u een luchtbevochtiger gebruiken. Met name bij houten vloeren is het sterk aan te raden om een luchtbevochtiger in huis te plaatsen. Hieronder een aantal voorbeelden van de meest voorkomende luchtbevochtigers.

oskar-little

-Tot 30m²
-Koudwater luchtbevochtiger
-Automatische uitschakeling
-Houder voor geur olie

oskar

-Tot 50m²
-Koudwater luchtbevochtiger
-Automatische uitschakeling
-Houder voor geur olie
-Geïntegreerde hygrostaat

oskar-big

-Tot 100m²
-Koudwater luchtbevochtiger
-Automatische uitschakeling
-Houder voor geur olie
-Geïntegreerde hygrostaat
-Indicator voor filter vervanging

Meer weten over klimaatbeheersing? Vul ons contactformulier in en wij helpen u graag verder!

Start typing and press Enter to search